נושא המאמר: קיבלתם דרישת תשלום להיטל השבחה? יש בדיקה של דקה לפני שמשלמים
מאת: יואל ברבי, שמאות מקרקעין שמור מאמר למועדפים
דרישת תשלום להיטל השבחה נוחתת כמעט תמיד ברגע לא נוח: לפני מכירת דירה, אחרי שאושרה תוכנית באזור, או כשמגישים בקשה להיתר בנייה. שתי התגובות השכיחות הן לשלם בלי להסתכל, או להיבהל ולהניח שנפלה טעות. בין השתיים יש בדיקה קצרה שאפשר לעשות לבד, בלי שמאי ובלי עורך דין, והיא לוקחת פחות מדקה.
הכול מתחיל בכפל אחד. על הדרישה רשום סכום ההשבחה שקבעה הוועדה המקומית, וההיטל הוא מחצית מהסכום הזה. אם ההשבחה שנקבעה עומדת על 180,000 שקלים, הסכום הצפוי הוא 90,000 שקלים. מי שמחזיק את הדף ביד יכול לעשות את החישוב בראש.
עכשיו להשוואה. כשהסכום הנדרש קרוב מאוד למחצית, ההפרש הקטן נובע בדרך כלל מהצמדה או מעיגול, ואין בו סיפור. כשהפער גדול יותר, למשל דרישה של 92,500 שקלים במקום 90,000, זו לא בהכרח טעות, אבל זו שאלה שכדאי לשאול לפני התשלום. שאלה שנשאלת לפני שמשלמים נשמעת אחרת לגמרי משאלה שנשאלת אחריו.
יש עוד דבר ששווה תשומת לב, והוא נכס למגורים בשטח קטן יחסית. מתחת ל-140 מ״ר נבחן פטור, אבל הפטור אינו נקבע לפי השטח בלבד, וזו הנקודה שבה נופלים. יש תנאים נוספים, בהם שלא מחזיקים נכס אחר ושמתחייבים לגור בדירה תקופה מסוימת. מי שקורא "מתחת ל-140 מ״ר" ועוצר שם עלול להיות בטוח שהוא פטור בזמן שהוא לא.
ועכשיו החלק שפחות נעים לומר. ברוב המקרים החשבון עצמו תקין. הוועדה מכפילה נכון. הכסף הגדול לא יושב בכפל אלא בשורה שמעליו, כלומר בקביעת ההשבחה עצמה: כמה היה שווה הנכס לפני ההחלטה התכנונית וכמה אחריה. ההפרש הזה הוא שומה, ושומה נערכת על ידי שמאי מקרקעין הרשום בפנקס, אחרי בדיקה של הנכס, התוכניות והרישום. שום טופס, וגם לא המאמר הזה, לא מחליף את זה.
אז למה בכל זאת לבדוק את החישוב? כי זה חינם ולוקח דקה, ולפעמים זה מוצא משהו. ובעיקר כי מי שהבין שההיטל הוא מחצית מההשבחה הבין גם היכן מתנהל הוויכוח האמיתי.
הסבר מלא על היטל השבחה, כולל מתי הוא מגיע ואיך חולקים על הדרישה:
shamay-b.co.il/taxe-amelioration
מאמר זה נוסף לאתר "ארטיקל" מאמרים ע"י יואל ברבי, שמאות מקרקעין שאישר שהוא הכותב של מאמר זה ושהקישור בסיום המאמר הוא לאתר האינטרנט שבבעלותו, מפרסם מאמר זה אישר בפרסומו מאמר זה הסכמה לתנאי השימוש באתר "ארטיקל", וכמו כן אישר את העובדה ש"ארטיקל" אינם מציגים בתוך גוף המאמר "קרדיט", כפי שמצוי אולי באתרי מאמרים אחרים, מלבד קישור לאתר מפרסם המאמר (בהרשמה אין שדה לרישום קרדיט לכותב). מפרסם מאמר זה אישר שמאמר זה מפורסם אולי גם באתרי מאמרים אחרים בחלקו או בשלמותו, והוא מאשר שמאמר זה נוסף על ידו לאתר "ארטיקל".
צוות "ארטיקל" מצהיר בזאת שאינו לוקח או מפרסם מאמרים ביוזמתו וללא אישור של כותב המאמר בהווה ובעתיד, מאמרים שפורסמו בעבר בתקופת הרצת האתר הראשונית ונמצאו פגומים כתוצאה מטעות ותום לב, הוסרו לחלוטין מכל מאגרי המידע של אתר "ארטיקל", ולצוות "ארטיקל" אישורים בכתב על כך שנושא זה טופל ונסגר.
הערה זו כתובה בלשון זכר לצורך בהירות בקריאות, אך מתייחסת לנשים וגברים כאחד, אם מצאת טעות או שימוש לרעה במאמר זה למרות הכתוב לעי"ל אנא צור קשר עם מערכת "ארטיקל" בפקס 03-6203887.
בכדי להגיע לאתר מאמרים ארטיקל דרך מנועי החיפוש, רישמו : מאמרים על , מאמרים בנושא, מאמר על, מאמר בנושא, מאמרים אקדמיים, ואת התחום בו אתם זקוקים למידע.